Automaat camper kopen

Bent u opzoek naar een automatisch geschakelde camper? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Wij hebben vrijwel altijd enkele automaat campers direct uit voorraad leverbaar. Daarnaast hebben wij regelmatig jong gebruikte en tweedehands automaat campers in ons assortiment. 

Voordelen van een automaat camper

Rij-gemak
Het grootste voordeel moge duidelijk zijn. Met een camper voorzien van een automatische versnellingsbak profiteert u van veel rij-gemak. U hoeft namelijk niet zelf meer te koppelen en te schakelen. Dit is fijn bij langdurig rijden, veel file en wanneer u veel binnendoor rijdt en regelmatig moet optrekken en afremmen. Met een camper rijdt u uiteraard relatief lang en veelal touristische routes. Hierdoor worden momenteel meer en meer automaat campers verkocht dan voorheen… 

Zuiniger rijden
De praktijk leert dat mensen met automatische transmissie vaak zuiniger rijden dan zij welke nog hand-schakelen. Dit komt omdat de automaat altijd de afweging maakt tussen benodigde kracht welke door de versnelling te leveren en is een hogere versnelling welke resulteert in een lager verbruik.

Nadelen van een automaat camper

Minder anticiperend vermogen
Een nadeel van een automaat is dat deze niet voorspellend kan anticiperen. Wanneer u bijvoorbeeld een heuvel op rijdt zal deze de heuvel niet “aan zien komen” en pas terugschakelen als u zich op de helling bevind. Bij een handgeschakeld transmissie kunt u verder voorruit denken en al eerder naar de juiste versnelling schakelen. Uiteraard zal een automatische transmissie altijd tijdig terugschakelen en zal de motor niet snel stilvallen. Bovendien kunt u bij een automatische transmissie altijd “inbreken” in het systeem en deze handmatig al eerder op- en terug- laten schakelen. De versnellingsbak zal deze versnelling dan enkele vasthouden om vervolgend opnieuw te calculeren wat de meest optimale versnellingsbak is. 

Minder nauwkeurig op positie plaatsen (bij semi-automaat)
Een van de verschillen tussen een semi-automaat en een vol-automaat is dat (waar een vol-automaat bij het loslaten van de rem al begint te rijden) een semi-automaat pas begint te rijden als er voldoende gas gegeven word, waardoor de koppeling opkomt. Hierdoor is het “oppakmoment” van de koppeling bij een semi-automaat wat lastiger te bepalen. In het normale verkeer heeft u hier geen last van, echter kan het soms wat lastig zijn als u uw camper op oprijblokken wilt rijden (om deze waterpas te zetten). Hierbij kan 10cm verder of minder ver op de oprijblokken het verschil maken tussen helemaal recht staan of net niet…

Wegrijden in sneeuw
Door het niet kunnen doseren van het gas is het met een automaat soms lastiger wegrijden in besneeuwde omstandigheden. Sommige automaten hebben hiervoor een speciale sneeuw-stand. 

Verschil tussen een vol-automaat en semi-automaat

Er zijn twee soorten automatische versnellingsbakken. Zo is er een semi-automaat en een vol-automaat. Het verschil zit hem in de constructie van de versnellingsbak en koppeling. Een vol-automaat is een automaat zoals de meeste mensen hem kennen. Deze versnellingsbak en koppeling is vanaf de ontwerptafel geconstrueerd als automatische versnellingsbak. De schakelmomenten voelt men bij een vol-automaat minder aanwezig en zodra men de rem los laat begint de auto (indien de in de D-stand staat) te rijden. Tijdens het parkeren zet men de automaat in de P-stand en rolt deze niet weg. 

Anders is dat bij een semi-automaat. Een semi-automaat is van oorsprong een handgeschakelde versnellingsbak waarbij het schakelen en koppelen is geautomatiseerd. De schakelmomenten bij een semi-automaat zijn voelbaar(der), zoals dat ook bij een handgeschakeld auto merkbaar is. Zodra men de auto in de D-stand zet en de rem los laat begint de auto nog niet met rijden, dit doet deze pas als er voldoende gas geven word. Dit is namelijk het signaal dat de geautomatiseerde koppeling op mag pakken. Ook het parkeren bij een semi-automaat gaat anders, omdat deze geen P-stand heeft. Parkeren dient dus te gebeuren in de versnelling of met de handrem erop. 

Een vol-automaat is dus eigenlijk de betere versnellingsbak, maar is door zijn constructie ook duurder en enkele kilo’s zwaarder. Een semi-automaat is uiteraard ook zeker niet slecht. De meeste gekozen chassisfabrikant (Fiat) hanteerde tot medio 2019 een semi-automatische versnellingsbak, daarna ging Fiat over naar de vol-automatische variant. 

Bekijk nu ons aanbod aan ‘automaat campers

Download Brochures

Download nu direct de laatste Bochures & Prijslijsten van Knaus & Carthago. Hoe ziet uw ideale camper er uit?

    Bekijk aanbod online
    Laat je inspireren!
    some