Camper met AL-KO chassis

Wat is een AL-KO chassis en wat zijn de voordelen ervan?

Veel opbouwcampers worden gebouwd op een zogenaamd ‘chassiscabin‘-chassis, waarbij er vanuit de autofabrikant alleen een cabine aanwezig is met daarachter twee chassisbalken en achteras. Deze worden naast camperbouw vaak ook voor andere doeleinden toegepast. Fiat biedt op hun Ducato ‘chassiscabin’-uitvoering de mogelijkheid om een verlaagd en breedspoor chassis te bestellen. Dit betekend dat de opbouw lager bij de grond ligt (minder hoog zwaartepunt, dus betere wegligging en betere wendbaarheid) en dat de wegligging door de bredere achter-as ook geoptimaliseerd word. Niet alle fabrikanten bieden deze mogelijkheid. Daardoor hebben de ‘chassiscabin’-uitvoering niet altijd de meest ideale technische eigenschappen, terwijl daar bij camperkopers vaak meer waarde aan gehecht wordt dan de gemiddelde bedrijfsbus met dezelfde basis. Gelukkig is er een chassisbouwer welke chassis van o.a. Fiat en Mercedes aanpast om deze beter geschikt te maken voor de camperbranche, namelijke AL-KO. Deze zogenaamde AL-KO chassis bieden voordelen op verschillende vlakken…

Lichtgewicht

Een AL-KO chassis is dankzij het toepassen van veel aluminium delen zo’n 20kg lichter.

(Extra) verlaagd chassis

Een AL-KO chassis is een verlaagd chassis. Hierdoor is de camper veelal minder hoog, heeft meer sta-hoogte, een hogere garage en een lager zwaartepunt. Daarnaast is een Fiat Ducato AL-KO chassis nóg verder verlaagd dan het standaard verlaagde breedspoor chassis van Fiat.

Verbeterde vering

Waar veel chassisbouwers nog werken met een bladgeveerde achter-as treffen we bij de AL-KO chassis schokdempers met een torsie-as aan, hetgeen positieve invloed heeft op veercomfort en weggedrag.

Breedspoor

AL-KO chassis hebben standaard een broodspoor-chassis, hetgeen betekend dat de achterwielen verder naar buiten staan dan de voorwielen. Voor een zwaar en breed voertuig zoals een camper biedt dit veel voordeel in het weggedrag. Ook vult het de wielkasten iets mooier op.

Verbeterde wegligging

Eerder benoemde voordelen van verbeterde vering en een breedspoor achter-as zorgen er ook voor dat de wegligging naar een hoger niveau getild word.

Ruimtewinning

Een AL-KO chassis geeft camperbouwer meer mogelijkheden om watertanks en/of opbergruimtes in de (dubbele) bodem te plaatsen. Hierdoor wordt er meer opbergruimte gecreeerd, kan men gemakkelijker een wintervaste camper maken én word het zwaartepunt beter gepositioneerd. Daarnaast is de algehele gewichtsverdeling beter.

Download Brochures

Download nu direct de laatste Bochures & Prijslijsten van Knaus & Carthago. Hoe ziet uw ideale camper er uit?

    Bekijk aanbod online
    Laat je inspireren!
    some