Extra hefbed in een camper

Op zoek naar extra slaapplaatsen in een camper?

Wat zijn de voordelen & nadelen van een hefbed in een integraal of semi-integraal.

Campers zijn er in verschillende soorten en maten, ook qua bedvarianten is er veel te kiezen. Maar wat nu als we éxtra slaapplaatsen willen hebben? Je kunt natuurlijk kiezen voor een alkoof met bovenslaper of een hefdak op een buscamper. Maar je kunt ook kiezen voor een integraal of semi-integraal met een hefbed… Onderstaand leest u de voor- én nadelen.

Hefbed in integraal

Het hefbed van bij een integraalcamper bevindt zich boven de cabine. Het voordeel van een hefbed in een integraal is dat deze vaak wat breder zijn dan in een semi-inegraal. Bovendien zakken de hefbedden lager waardoor men gemakkelijk in kan stappen. Omdat het hefbed zich boven de cabine bevind vervallen bij gebruik van het hefbed alleen de twee voorstoelen. De rest van de zitgroep blijf bruikbaar alsmede de in- en uitgang. Tegenwoordig zien we een come-back van modellen waarbij het hefbed bij de integraal als ‘hoofdbed’ fungeert. Een voorbeeld daarvan is de Carthago Liner-For-Two met enkele bedden voorin en een ruime rondzit achter.

Voordelen:
– Grote bedmaat
– Relatief hoge zithoogte
– Zitgroep blijft grotendeels bruikbaar bij gebruik bed
– Toegangsdeur blijft vrij

Nadelen:
– Nadelen behorende bij integraal

Vrijwel alle integralen zijn standaard voorzien van een hefbed. Optioneel kan deze veelal vervallen. 

Hefbed in semi-integraal

Het hefbed van een semi-integraalcamper bevindt zich boven de zitgroep. Het nadeel van een hefbed boven de zitgroep is dat deze wat smaller is, en minder ver naar beneden zakt. Ook blijft het hefbed een groot “blok” in de woonruimte, waardoor er minder lichtinval en sta-hoogte is. Wanneer men het bed gebruikt is de zitgroep niet meer bruikbaar en in veel gevallen is ook de deur naar binnen en buiten geblokkeerd. Een semi-integraal is met hefbed echter een stuk voordeliger in aanschaf en lichter van gewicht dan een integraalcamper.

Voordelen:
– Voordeliger in aanschaf
– Lichter van gewicht

Nadelen:
– Kleinere bedmaat
– Minder zithoogte
– Mider gemakkelijk instap
– Zitgroep vervalt bij gebruik bed
– Toegangdeur vaak geblokkeerd bij gebruik bed
– Nadelen behorende bij semi-integraal

Sommige merken hebben speciale series semi-integralen met hefbed, andere merken hebben het hefbed gewoon als optie in de optielijst opgenomen bij hun semi-integraal modellen. 

Zitgroep ombouwbaar

Een hefbed heeft naast z’n voordelen ook nadelen. Daarom kunt u er soms ook voor kiezen om een camper zónder hefbed te kopen en te kiezen voor een zitgroep welke omgebouwd kan worden tot extra bed. Uiteraard is het ligcomfort en de bedmaat iets beperkter, maar wanneer het bed slechts sporadisch gebruikt word kan een optie tot ‘zitgroep ombouwbaar tot bed’ een uitkomst zijn. Soms kan deze optie ook als aanvulling op een hefbed gekozen worden, om zo nóg meer slaapplaatsen te creëren.

Voordelen:
– Geen ruimteverlies of extra gewicht
– Gemakkelijk in- en uit bed stappen

Nadelen:
– Beperkt ligtcomfort
– Bed moet handmatig omgebouwd worden
– Beperkte bedmaat
– Vaak extra planken en kussens benodigd

Bijzondere andere oplossingen

Buscamper met hefdak

Veel buscampers kunnen als optie voorzien worden van een extra hefbed. Hierdoor creëert men twee extra slaapplaatsen, zonder als te veel hoogte-toename.

Buscamper met hefbed

Ook buscampers zijn soms leverbaar met een hefbed. Vanwege de toch al iets beperktere interieurruimte heeft een extra hefbed in een buscamper nogal wat invloed op het ruimtegevoel. Soms is het ook mogelijk om een extra bed boven het achterbed te bestellen, waarbij men een soort demontabele stapelbedconstructie krijgt, soms tot wel 4 slaapplaatsen.

Een tentje buiten?

Zo heeft elk extra bed zijn voor- en nadelen. Wellicht is het daarom de overweging of dat extra bed wel écht nodig is… of gaan de logees liever in een tentje buiten?

Download Brochures

Download nu direct de laatste Bochures & Prijslijsten van Knaus & Carthago. Hoe ziet uw ideale camper er uit?

    Bekijk aanbod online
    Laat je inspireren!
    some