Informatie ná aflevering

LET OP! DEZE PAGINA BEVAT BELANGRIJKE INFORMATIE!

Deze pagina bevat belangrijke informatie, lees daarom de informatie aandachtig door… Allereerst willen wij u uiteraard nogmaals veel plezier wensen met uw nieuwe camper. Omdat er tijdens de aflevering vaak veel indrukken op u af komen en veel mensen het liefst direct met de camper er op uit willen trekken, begrijpen wij dat niet alle informatie blijft hangen. Daarom willen wij u graag nog even attenderen op onderstaande (belangrijke) informatie. 

Onderhoud van uw camper

Opbouw- & chassistechnisch onderhoud

Uw nieuwe camper is natuurlijk een kostbaar bezit waar u hoopt vele jaren plezier van te hebben. Uw camper heeft alles in zich om dat streven waar te kunnen maken. Maar zoals bij veel dingen staat of valt alles met de staat van het onderhoud. Net als uw personenauto heeft ook een camper onderhoud nodig, niet alleen motorisch, maar zeker ook opbouw-technisch! Hiermee zorgt u voor het waardebehoud van uw camper en komt u tijdens vakantie niet voor onaangename verassingen te staan. Wij zouden graag voor u het aanspreekpunt willen worden voor al het onderhoud aan uw camper. Alle vormen onderhoud kunnen wij voor u verzorgen. Het motor-technisch onderhoud besteden wij uit, maar kan indien gewenst ook via ons verzorgd worden.

Onderhoudsassistent

Op onze website kunt u een handig overzicht vinden met een adviesschema t.b.v. het onderhoud van uw camper. U kijkt hiervoor op onze website:

Werkplaatsafspraak maken

Voor het maken van een werkplaatsafspraak kunt u ons het beste even bellen via +31 (0) 492 – 34 25 08, maar u kunt ook 24-uur per dag uw werkplaatsafspraak online inplannen via onze website. Werkplaatsafspraken online inplannen kan uitsluitend voor regulier onderhoud. Niet voor reparaties en schadeherstel. Hiervoor kunt u ons bellen. 

Bereikbaarheid buiten openingstijden

Op onze website treft u een overzicht van veel voorkomende problemen/storingen en de oplossingen daarvan. Deze kunt u 24/7 raadplegen. Voor spoedgevallen kunt u buiten openingstijden een SOS-melding aanmaken op onze website. Aldaar treft u ook alle noodnummers van fabrikanten, chassis- en overige leveranciers.

Jaarlijkse waterdichtheidscontrole

Belangrijker nog dan het motorisch onderhoud is het onderhoud van de opbouw van uw camper. Deze is immers het gevoeligst voor achterstallig onderhoud. Zo is het uiterst aan te bevelen uw camper jaarlijks te laten voorzien van een waterdichtheidscontrole. Indien u een nieuwe camper heeft aangeschaft is dit vaak VERPLICHT voor het garantiebehoud. Daarnaast is het aan te raden jaarlijks uw kitnaden en bodemplaat te laten controleren. Vochtschade is namelijk risicofactor nummer één bij het kopen en onderhouden van een opbouwcamper. Ook is het zeer aan te bevelen jaarlijks een korte gaskeuring uit te laten voeren en de accu’s even te laten doormeten. Zo voorkomt u dat u tijdens uw vakantie voor verassingen komt te staan. Daarnaast adviseren wij u om 2 á 3 jaarlijks uw camper te voorzien van een algehele controle.

Waterdichtheidscontrole bij camper buiten (fabrieks-)garantieperiode:

 • Advies: Jaarlijkse waterdichtheidscontrole
 • Advies: Jaarlijkse controle kitnaden
 • Advies: Jaarlijkse controle bodemplaat

Waterdichtheidscontrole bij nieuwe Knaus camper met fabrieksgarantie:

 • Verplicht: Jaarlijkse waterdichtheidscontrole

Dit dient bij een erkend dealer te gebeuren inclusief afmelding in onderhoudsboek en aanmelding bij fabrikant! Dit mag max. 1 maand vóór tot 1 maand ná de registratiemaand. U dient dit zelf in te plannen, er volgt GÉÉN automatische reminder!!! 

Waterdichtheidscontrole bij nieuwe Carthago camper met fabrieksgarantie:

 • Verplicht: Jaarlijkse waterdichtheidscontrole

Dit dient bij een erkend dealer te gebeuren inclusief afmelding in onderhoudsboek en aanmelding bij fabrikant!  Dit mag max. 2 maanden vóór tot 2 maanden ná de registratiemaand.  U dient dit zelf in te plannen, er volgt GÉÉN automatische reminder!!! 

Jaarlijkse gascontrole

Voor de veiligheid van uzelf en uw omgeving, maar ook om eventuele uitkering van de verzekering na brand borg te stellen is het van belang deugdelijk onderhoud te plegen. Hierbij behoord ook het jaarlijks laten uitvoeren van een gascontrole waarbij het gassysteem word gecontroleerd op veroudering en lekdichtheid. Hiervoor ontvangt u géén automatische herinnering!

Belangrijke informatie NIEUWE CAMPERS

Aanmelden opbouwgarantie

Uw camper is qua opbouw reeds aangemeld voor garantie bij Knaus of Carthago. Echter om deze aanmelding te complementeren verzoeken wij u vriendelijk ons een kopie van het kentekenbewijs (voor + achterzijde) toe te mailenHet documentnummer op het kentekenbewijs mag eventueel onleesbaar gemaakt worden. 

BELANGRIJK! Stuur kopie kenteken van uw nieuwe campers binnen 30 dagen na registratie aan ons toe i.v.m. aanmelding fabrieksgarantie opbouw!

Aanmelden chassisgarantie

Vanwege de aangescherpte privacy-wetgeving (AVG/GDPR) kunnen wij helaas per 1 mei 2018 uw gegevens niet meer rechtstreeks aan alle chassisleveranten verstrekken voor het aanmelden van garantie. U garantietermijn begint zonder actie van uwer zijde per productiedatum van uw onderstel! Dit kan vele maanden eerder zijn dan de eerste toelating van uw camper. Daarom moet u hiervoor zelf actie ondernemen! 

Wat moet u doen?

Er zijn twee opties:

a) u stuurt ons binnen 1 maand na aflevering een kopie van uw kentekencard, zodat wij de ingang van de fabrieksgarantie kunnen actualiseren.

b) U dient zich (met het kentekenbewijs van de camper) te wenden tot een Fiat Professional dealer (of een dealer van het onderstel van uw camper als dit anders is dan Fiat)… Zij kunnen aldaar de ingangsdatum van de garantie aanpassen indien u het kentekenbewijs kunt overleggen. U kunt dit doen bij uw lokale Fiat Professional (of merk-) dealer of de (bij ons aangesloten) dealer (indien FIAT, zie onderstaande gegevens). Gelieve dit binnen 3 maanden na registratie te regelen, anders blijft de bestaande garantie vast staan en loopt u hiermee mogelijk enkele maanden Fiat-fabrieksgarantie mis!

Voor Iveco, Mercedes-Benz, Volkswagen of MAN kunt u zich wenden tot uw lokale dealer voor het aanmelden van de garantie. 

Onze aangesloten FIAT-dealer:
FIAT P.J. Peeters – Gemert
Oost-Om 36
5422 VZ Gemert
Tel.: 0492-361345
E-Mail: administratie@pj-peeters.nl
Contactpersoon: Mark Verhofstad
FIAT Assistance: 00 800 342 80000

1e ingebruikname-procedure accessoires

Bepaalde accessoires (zoals koffiezetapparaten, voor zover aanwezig) kennen soms specifieke 1e ingebruikname-proceduren. Raadpleeg in dit geval de betreffende handleiding. Het niet volgen van deze procedure kan mogelijk defecten veroorzaken. Defecten als gevolg van het niet correct opvolgen van de handleiding vallen niet onder garantie.

1e ingebruikname schuif-/keukenladen

Omdat met name schuifladen (zoals keukenladen) zich tijdens de eerste ingebruikname nog kunnen ‘zetten’ wanneer deze beladen worden en daardoor de sluiting/vergrendeling kan verminderen adviseren wij u deze in de eerste periode niet te zwaar te beladen en voor vertrek goed te controleren of deze correct en voldoende vergrendeld zijn. Let er sowieso op dat u de maximum belading van de lades niet overschrijd. Zware spullen bij voorkeur in de laagste schuifladen.

Kwart-tarief wegenbelasting

Bij nieuwe campers moet het kwart-tarief vrijwel altijd separaat aangevraagd worden! Controleer daarom bij uw eerste afschrift of het wegenbelasting-tarief klopt. Wat uw wegenbelastingtarief is kunt u berekenen op de website van de belastingdienst (link). Het kwart-tarief zelfstandig aanvragen kunt u doen door een verzoekformulier naar de belastingdienst te sturen. Om het u wat gemakkelijker te maken hebben wij het verzoekformulier klaar staan via onderstaande blauwe knop. 

Let op: Indien u niet tijdig aangeeft dat het wegenbelasting tarief niet correct is bestaat er kans dat er geen restitutie meer mogelijk is!

Wij zijn niet verantwoordelijk voor eventuele gevolgen van het niet hanteren of honoreren van het correcte belastingtarief. 

Waarschuwing centrale vergrendeling Mercedes-Benz campers

Heeft u een camper op een Mercedes-Benz chassis aangeschaft? Let goed op dat u nooit uw sleutel onbeheerd achterlaat in uw camper! De Mercedes-Benz heeft namelijk de eigenschap om, 30 seconden na het uitzetten van motor/contact/alarm, de camper via de centrale vergrendeling automatisch af te sluiten indien alle deuren gesloten zijn. Óók wanneer er nog een sleutel in het interieur aanwezig is. Gevolg indien u uw sleutel niet op zak heeft is dat u dus bent buitengesloten! Laat daarom nooit een toegangssleutel onbeheerd achter in de (Mercedes)-camper.

Ruststand Mercedes-Benz bij stalling

Vergeet niet uw Mercedes-Benz systeem in ruststand te zetten wanneer u de camper stalt. Hoe u dit doet leest u hier. Geldig voor Mercedes-Benz Sprinters vanaf type VS30 (2020).

Update uw Pioneer navigatiesysteem tijdig

U heeft na kentekenregistratie 30 dagen (!) de tijd om uw navigatiesysteem GRATIS te updaten indien deze nog niet voorzien is van de meest recente software. Omdat de onderstellen van een camper veelal maanden eerder dan de productie van de camper zelf worden geproduceerd is deze veel bij aflevering niet voorzien van de meeste recente kaartupdates. Omdat updates persoonsgebonden zijn aan een persoonlijk (e-mail)-account kunnen wij deze voor en na aflevering niet voor u updaten en dient u dit zelf te verzorgen. Indien u een update uitvoert ná 30 dagen na kentekenregistratie kunnen kosten in rekening worden gebracht (tenzij uw navigatiesysteem voorzien is van een X-maanden gratis update actie). Hoe u uw navigatiesysteem update leest u in de handleiding van het navigatiesysteem in boekvorm of op bijgeleverde CD/USB.

Download hier de verkorte handleiding voor updaten nieuwere Pioneer-systemen

Verplichte waterdichtheidscontrole t.b.v. garantiebehoud

Bij een nieuwe kampeerauto is een jaarlijkse waterdichtheidscontrole (incl. vochtmeting) verplicht voor het garantiebehoud. Er volgt geen automatische herinnering hiervoor! Raadpleeg de onderhoudsboekjes van uw camper voor de invallen en voorwaarden.

Controleer MWTM & MTTM

Bij het registreren van uw camper worden door ons de correcte maximum technische toegestane massa (MTTM) en de correcte maximum wettelijk toegestane massa (MWTM) doorgegeven. Omdat het kentekenbewijs (kentekencard) echter rechtstreeks naar u toegezonden word, vragen wij u voor de zekerheid de MTTM en MWTM op uw kentekencard te controleren. Neem indien een van beide gewichten niet klopt s.v.p. direct contact met ons op!

Controle vloeistoffen na 3 maanden

Een zogenaamde nulbeurt of eerste beurt is veelal niet nodig. Omdat een nieuwe motor toch altijd iets aan olie kan verbruiken in de eerste periode dat deze gebruikt word, adviseren wij u zelf de vloeistoffen na 3mnd even te peilen. Het is uiteraard sowieso aan te raden met regelmaat de vloeistofniveaus en bandenspanning te controleren. Raadpleeg de boorddocumentatie van de chassisfabrikant voor de exacte onderhoudsvoorschriften.

Belangrijke informatie GEBRUIKTE CAMPERS

Verlengde garantie bij schorsing

(alleen bij een gebruikte camper en indien volgens koopovereenkomst overeengekomen!)

Indien met u een verlengde garantie is overeengekomen dient u na de standaard termijn beide schorsingsbewijzen te kunnen overleggen om aanspraak te maken op deze verlengde garantie. Bewaar deze daarom goed. Indien u deze niet kunt overleggen, kunnen wij claims tijdens de overeengekomen verlengde garantietermijn niet honoreren!

Vakantieklaarpakket & Garantie

Heeft u uw camper aangeschaft met vakantieklaarpakket én garantie, dan kunt u de garantievoorwaarden altijd hier terugvinden. Let op, zaken welke door ons gecontroleerd zijn, maar niet onder garantie vallen en onverhoopt tóch niet functioneren dienen binnen 14 dagen gereclameerd te worden! Na 14 dagen gaan wij er van uit dat deze zaken functioneerde op moment van aflevering! Dit geldt ook indien u de camper niet direct in gebruik neemt. Het niet direct in gebruik nemen van de camper door bijvoorbeeld stalling, schorsing of winterseizoen is geen reden tot opschorten van deze termijn. De voorwaarden vindt u bij uw koopovereenkomst of op onze website.

Waarschuwing centrale vergrendeling Mercedes-Benz campers

Heeft u een camper op een Mercedes-Benz chassis aangeschaft? Let goed op dat u nooit uw sleutel onbeheerd achterlaat in uw camper! De Mercedes-Benz heeft namelijk de eigenschap om, 30 seconden na het uitzetten van motor/contact/alarm, de camper via de centrale vergrendeling automatisch af te sluiten indien alle deuren gesloten zijn. Óók wanneer er nog een sleutel in het interieur aanwezig is. Gevolg indien u uw sleutel niet op zak heeft is dat u dus bent buitengesloten! Laat daarom nooit een toegangssleutel onbeheerd achter in de (Mercedes)-camper.

Kwart-tarief wegenbelasting

Veelal is een gebruikte camper reeds voorzien van het kwarttarief wegenbelasting. U dient dit zelf te controleren bij het eerste afschrift van de wegenbelasting. Hier correcte tarief kunt u hier controleren. Het correctie formulier kunt u hier downloaden. 

Let op: Indien u niet tijdig aangeeft dat het wegenbelasting tarief niet correct is bestaat er kans dat er geen restitutie meer mogelijk is!

Wij zijn niet verantwoordelijk voor eventuele gevolgen van het niet hanteren of honoreren van het correcte belastingtarief. 
Let op, is uw camper niet eerder Nederlands-gekentekend of is er niet eerder een speciaal tarief aangevraagd dan dient u dit zelf aan te vragen via bovenstaand formulier.

Controleer MTTM & MWTM

Bij het registreren van uw camper worden door ons de correcte maximum technische toegestane massa (MTTM) en de correcte maximum wettelijk toegestane massa (MWTM) doorgegeven. Omdat het kentekenbewijs (kentekencard) echter rechtstreeks naar u toegezonden word, vragen wij u voor de zekerheid de MTTM en MWTM op uw kentekencard te controleren. Neem indien een van beide gewichten niet klopt s.v.p. direct contact met ons op!

Ruststand Mercedes-Benz bij stalling

Vergeet niet uw Mercedes-Benz systeem in ruststand te zetten wanneer u de camper stalt. Hoe u dit doet leest u hier. Geldig voor Mercedes-Benz Sprinters vanaf type VS30 (2020).

Veel plezier met uw nieuwe camper…!

Wij hebben er alles aan gedaan om de camper vakantie-klaar aan u af te leveren. Onze hoop is dan ook, dat u veel plezier van uw nieuwe aanwinst gaat beleven. Mochten er (ook na de uitleg bij de aflevering) nog vragen zijn over het gebruik van de camper, schroom dan niet even contact met ons op te nemen. Wij leggen de werking van bepaalde systeem of andere vragen graag nog een keer aan u uit.

Wij streven er hard naar om onze goede naam hoog te houden. Ben u tevreden over onze service? Dan zouden wij het waarderen indien u een recensie kunt achterlaten bij een van onderstaande websites…

Algemene tips

Meer tips, trucs, weetjes, handige accessoires en de mooie camperreizen bekijk je via deze link

Stallingstips

 • Zorg dat u camper geheel vorstvrij is gemaakt (zie bovenstaand)
 • Bij voorkeur kunt u de camper aan walstroom (230V) zetten. Stalt u uw camper langer dan 14 dagen zonder stroom? Gebruik dan de massaschakelaar van de boordaccu.
 • Controleer uw bandenspanning niet alleen als uw camper de stalling uit komt, maar ook voordat deze er in gaat
 • Parkeer de camper in zijn versnelling en niet op de handrem
 • Zorg dat u de camper altijd met volle brandstoftank parkeert wanneer u hem langere tijd niet gebruikt. Dit voorkomt ‘vlokken’ in de brandstof.
 • Tank uw eventuele LPG-installatie vol of plaats volle gasflessen voordat de camper de stalling in gaat i.v.m. brandveiligheid. Sluit de flessen af. Een volle gasfles is brandveilig dan een half-volle fles.
 • Indien uw camper is voorzien van een hydraulisch levelsysteem is het NIET aan te raden de camper met de wielen van de grond te zetten. (de camper licht uit de vering zetten is geen probleem, zolang de banden maar grondcontact houden)
 • Stalling…? Veel camperaars kamperen het gehele jaar door, want ook in de winter is er genoeg leuks te beleven met de camper!
 • Ruim voordat de camper uit de (winter-)stalling komt: Plan uw opbouw-technisch onderhoud tijdig in. Zo weet u dat uw camper tip-top in orde is voor het nieuwe seizoen. In het voorjaar is het qua werkplaatsplanning soms erg druk en dient u rekening te houden met enkele weken wachttijd!
 • Al het benodigde onderhoud kunt u terug vinden op onze website.
 • Vergeet ook de jaarlijkse waterdichtheidscontrole niet! De interval hiervan kunt u terugvinden in de boorddocumentatie. Bij voorkeur moet de camper in de voorgaande weken een enkele regenbuien hebben gehad. Beginnende lekkages kunnen, nadat een camper enkele maanden in een droge stalling heeft gestaan, soms niet tijdig getraceerd worden.

Watersysteem in/uit stallingstand zetten: Hoe zat dat ook alweer?

Watersysteem in stallingstand: Hoe zat het ook alweer?

 • WATERPOMP UIT
 • VUIL- & SCHOONWATERTANK OPEN
 • VORSTBEVEILIGING UITSCHAKELEN
 • EXTRA PLUGGEN WATERSYSTEEM OPEN (MITS AANWEZIG)
 • KRANEN OPEN OP HALF-WARM/HALF-KOUD
 • ZET WATERPOMP KORTSTONDIG NOG ENKELE SECONDEN AAN
 • VERGEET OOK DE EVENTUEEL AANWEZIGE BUITENDOUCHE NIET

Watersysteem in gebruik nemen na stalling: Hoe zat het ook alweer?

 • VUIL- & SCHOONWATERTANK SLUITEN
 • VORSTBEVEILIGING INSCHAKELEN
 • EXTRA PLUGGEN WATERSYSTEEM DICHT (MITS AANWEZIG)
 • KRANEN OPEN OP KOUDE STAND
 • SCHOONWATERTANK VULLEN
 • WATERPOMP AANZETTEN
 • KRANEN WACHTEN TOT CONTINUE WATERDOORSTROMING
 • KRANEN OP WARME STAND EN WACHTEN TOT CONTINUE WATERDOORSTROMING, VERVOLGENS KRANEN DICHT

Tip: Print bovenstaande tips uit en leg ze in de camper, zo heeft u ze altijd bij de hand
Tip: Spoel uw watersysteem minimaal 2x per jaar door met een geschikte watertankreiniger (via ons verkrijgbaar)

Download Brochures

Download nu direct de laatste Bochures & Prijslijsten van Knaus & Carthago. Hoe ziet uw ideale camper er uit?

  Bekijk aanbod online
  Laat je inspireren!
  some