Keukenvarianten

Wat voor keukensoorten in campers zijn er?

…en wat zijn de voordelen en nadelen?

Er zijn verschillende keukenvormen te verkrijgen in een camper. De meest voorkomende zijn een de lengtekeuken en hoekkeuken. Toch heeft de keuken meer invloed dan alleen hoe u kookt. De keuken is in grote mate namelijk ook van invloed op de ruimtelijkheid van uw camper en daarbij behorend het gewicht en de lengte van de camper.

Lengtekeuken

Een lengtekeuken of hoekkeuken?
Een lengtekeuken bevindt zich vaak aan de rechterzijde van de camper, waardoor vanuit de keuken meer connectie is met buiten. Het werkblad en de kastruimte is over het algemeen wat beperkter. Omdat de keuken wat minder ruimte in neemt kunt u kiezen voor een relatief compacte en lichtgewicht camper.

Hoekkeuken

Een lengtekeuken of hoekkeuken?
Een hoekkeuken bevind zich over het algemeen aan de linkerzijde van de camper. Hierdoor is er tijdens het koken minder connectie met buiten, maar daar krijgt u een zee aan werkblad voor terug. Bovendien geeft een hoekkeuken een ruimer interieur, omdat er aan de linkerzijde geen hoge elementen aanwezig zijn. U kijkt dus vanuit de voorstoelen ‘over’ de keuken, verder naar achteren. Ook heeft een hoekkeuken over het algemeen meer kastruimte. Door de L-vorm biedt hij tevens meer ruimte om elkaar te passeren in de camper.

Koelkast

Absorptiekoelkast of compressorkoelkast?
De meeste campers zijn voorzien van absorptiekoelkast welke zowel op 12V, 230V en gas werkt, waardoor deze optimaal met de voorradige energiebronnen om kan springen. Sommige campers zijn voorzien van een compressorkoelkast. Deze neemt minder ruimte in beslag en vinden we daarom veelal bij de compacte modellen. Deze compressorkoelkasten werken echter uitsluitend op 12V en verbruiken relatief veel stroom. Ook zijn ze iets gehoriger, hoewel veel van deze koelkasten een speciale nachtstand hebben. Het voordeel is wel dat een compressorkoelkast beter koelt, omdat de koeling minder van worden beïnvloed door externe factoren (bijv. extreme hitte of ijle lucht op hoogte).

Inhoud van de koelkast?
De meeste buscamperskoelkasten hebben plusminus 60 liter inhoud. De meeste opbouwcampers hebben zo’n 90 liter koelkast indien deze voorzien is van een tafelmodel, zo’n 140 liter indien voorzien van een hoge, maar smalle koelkast en een 160l liter koelkast indien er een hoog en breed exemplaar is gemonteerd. Vaak zijn de 90 en 140 liter koelkast voorzien van geïntegreerd vriesvak, de 160 liter exemplaren hebben een wat groter separaat vriesvak. 

Een MES of AES koelkast?
Bij een absorptiekoelkast heeft u veelal de keuze tussen een MES en AES koelkast. Een MES koelkast schakelt niet uit zichzelf om van energiebron; een AES koelkast doet dat wel. 

Oven & meer…

Een oven?
Sommige campers kunnen optioneel uitgevoerd worden met een oven. Vanwege de ruimte is niet echter niet bij alle campers mogelijk. Sommige oven zijn wat kleiner en bevinden zich boven de koelkast (de zogenaamde tec-towers). Andere ovens zijn wat groter en worden in het keukenblok gebouwd. Hierdoor zijn ze tevens beter bereikbaar, maar levert u vaak wél opbergruimte voor potten en pannen in.

Een koffiemachine?
Naast een oven kunt u vaak kiezen voor een koffiemachine, soms handig weggewerkt met een slede of in een kastje op maat. Zo hoeft u nooit uw koffiezetapparaat op te bergen en weer tevoorschijn te halen als u op doorreis bent. In sommige gevallen worden deze rechtstreeks aangesloten op een omvormer, zodat u ook onderweg kunt genieten van uw kop koffie.

Een vergrootbaar of natuursteen werkblad?
Vaak is de werkruimte in een camper relatief beperkt. Soms kunt u optioneel een vergrootbaar werkblad bestellen. Deze zijn er in allerlei soorten en maten. Van een spoelbakafdekking tot een uittrekbaar deel werkblad of een uitschuifbare lade waar een extra werkblad op geplaatst kan worden. Ook heeft u soms de keuzen uit meerdere materialen keukenblad, bijvoorbeeld natuursteen i.p.v. standaard HPL bladen. De natuursteenbladen zijn slijtvaster, vaak voegloos, hygiënischer en mooi, maar ook duurder en zwaarden.

Meer weten over verschillende soorten campers?

Download Brochures

Download nu direct de laatste Bochures & Prijslijsten van Knaus & Carthago. Hoe ziet uw ideale camper er uit?

    Bekijk aanbod online
    Laat je inspireren!
    some