Zitgroepvarianten

Wat voor soorten zitgroepen in campers zijn er?

…en wat zijn de voordelen en nadelen?

Er zijn verschillende zitgroepvormen te verkrijgen in een camper. De meest voorkomende zijn een de halve dinette en L-zit. Toch zijn er nog vele ander smaken. De keuze voor de juiste zitgroep is erg belangrijk, want het heeft vaak meer invloed dan alleen de zitpositie in de camper. Ook het aantal gordels, de hoeveelheid slaapplaatsen, het zitcomfort en afmetingen van een camper spelen hierin een belangrijke rol.

Dinette

De dinette is eigenlijk de oer oude zitgroep uit de camperwereld, bestaande uit een bank, een tafel, en nog een bank. Het voordeel hiervan is dat veel leefruimte geeft, bovendien is er nog een twee-persoons bed van te maken! Ook is het voor de fabrikant vrij ‘goedkoop’ te bouwen. Het nadeel is ook gelijk de reden waarom we hem steeds minder zien: het neem relatief veel ruimte in beslag en de ruimte in de cabine wordt eigenlijk niet betrokken bij het woongedeelte van de camper. Momenteel zien we de dinette eigenlijk alleen nog maar in campers welke veel slaapplaatsen nodig hebben, en dat zij meestal de alkoven 

Voordelen:
– Veel gordels mogelijk
– Veel zitplaatsen mogelijk
– Gemakkelijk te realiseren tot bed

Nadelen:
– Kost veel ruimte
– Cabine niet betrokken bij woonruimte

Halve dinette

De opvolger van de al-oude dinette is de halve dinette. Deze bestaat uit een bank, een tafel, en draaibare voorstoelen. Een halve dinette neemt veel minder ruimte in beslag terwijl er qua zitplaatsen niks ingeleverd word. Door de cabinestoelen een dubbele functie te geven betrekken we de cabine plots bij de leefruimte. Bovendien zijn de cabinestoelen soms iets comfortabel van de bank achterin (uitzondering daargelaten). Een halve dinette is echter iets duurder qua constructie en er is veelal geen bed meer van te maken. In een enkel geval een 1-persoonsbed (vaak i.c.m. een zijbankje) of een kleine kinderbed.

Voordelen:
– Dubbele functie cabine
– Comfortabele stoelen
– Ruimtebesparend

Nadelen:
– Veelal geen mogelijkheid tot slaapplaats (uitgezonderd versie met zij-zit)

L-zit

De L-zit is eigenlijk een variant op de dinette of halve dinette. De naam laat weinig aan de verbeelding over, de bank in L-vorm heeft een meer geïntegreerde indruk en doet wat knusser aan. De tafel staat op een vaste tafelpoot in het midden van de zitgroep. Een L-zit is niet altijd zondermeer om te bouwen tot bed. Vaak is er er (al dan niet optioneel) een kinder (of indien er een zij-zit aanwezig is) een 1-persoonsbed van te maken. De doorgang naar de cabine kan soms iets smaller zijn doordat het tafelblad meer in het looppad staat. Sommige merken compenseren dat door simpelweg een kleiner tafelblad toe te passen. 

Voordelen:
– Dubbele functie cabine
– Comfortabele stoelen
– Ruimtebesparend
– Knussere uitstraling
– Comfortabeler languit liggen

Nadelen:
– Veelal geen mogelijkheid tot slaapplaats (uitgezonderd versie met zij-zit)
– Kleiner tafelblad
– Beperktere doorgang naar cabine

Face-to-face

Een Franse dinette (ook wel Face-to-Face genoemd) is eigenlijk gewoon een dinette, maar dan zijdeling op de rijrichting geplaatst. Hierdoor heeft men een dinette en tóch de mogelijk om de cabinestoelen bij te draaien. Als men dat doet, creëert men een een grote zitgroep, welke desalniettemin weinig ruimte inneemt. Toch zijn er ook nadelen. Zo zijn er veelal achterin geen gordels mogelijk of moet men, voordat men gaat rijden, de zitbank omgebouwd worden naar een zitplaats in de rijrichting of tegen de rijrichting in. Het looppad naar de cabine is veelal wat smalle doordat de tafelpoot (nog meer dan bij een L-zit) in de loopruimte staat.  Sommige merken compenseren dat door simpelweg een kleiner of klapbaar tafelblad toe te passen.

Voordelen:
– Dubbele functie cabine
– Comfortabele stoelen
– Ruimtebesparend
– Ombouwbaar tot slaapplaats

Nadelen:
– Kleiner tafelblad
– Beperktere doorgang naar cabine
– Geen of beperkte mogelijkheid tot gordels

Rondzit

De koningsklasse der zitgroepen: de rondzit. Qua gezelligheid, ruimte en lichtinval gaat er eigenlijk niks boven de welbekende rondzit: een zitgroep in ‘U’-vorm achterin de camper. Sommige merken maken er tegenwoordig een zelfs ‘O’-zit van voor het rondje ‘helemaal door te trekken’ (al dan niet met een uitschuifbare Chaise-Lounge). Rond de jaren ’90 was de rondzit zeer populair en ondanks dat hij nooit helemaal weg is geweest zijn er steeds minder modellen. Een rondzit heeft namelijk een paar nadelen… de zitgroep zit achterin de camper, dat betekend dat de cabine nooit bij de leefruimte betrokken word. Ook is er vaak geen vastbed aanwezig en meestal geen garage voor fietsen mogelijk. Toch zijn er uitzondering: zoals bijvoorbeeld de unieke Carthago Liner-For-Two met rondzit, garage én enkele bedden!

Voordelen:
– Zeer grote zitgroep
– Gezellig en comfortabel
– Veel lichtinval
– Ruimte besparend

Nadelen:
– Geen vastbed mogelijk
– Vaak geen garage (uitzonderingen daargelaten)
– Cabine niet betrokken bij woonruimte

Barzit

Een Barzit (ookwel barversie genoemd) is een variant op de dinette, waarbij de banken en tafel hebben plaats gemaakt voor een groot bureau met een luxe pilotenstoel. Veelal zijn de cabinestoelen ook bij te draaien. Hiermee heeft de zitgroep meer weg van rijdend kantoor. Nadeel van de Bar-zit is dat het relatief veel ruimte vraagt voor slechts 1 extra zitplaats achterin. Daarom word de barzit meestal gecombineerd met een lange zij-bank. Echter vraagt dit nog meer ruimte. Zodoende ziet men de barzit meestal alleen bij de langere campers of campers zonder vastbed. Bij sommige campers met een rondzit achterin kan er een Barzit verkregen worden door de draaibare cabinestoelen en een uitrekbaar bureaublad. Dit is dan als het ware een twee zitgoep (c.q. tv-/kantoorruimte).

Voordelen:
– Veel werkruimte
– Ruimtelijke indeling
– Dubbele functie cabine


Nadelen:
– Veel ruimte nodig
– Niet ombouwbaar tot bed
– Beperkt aantal gordels

Extra comfort door een extra zijbank(je)?

Géén zij-zit

Het niet kiezen voor een zij-zit kan een bewust keuze zijn. De doorgang naar de cabine is dan vaak iets ruimer en het kost minder ruimte.

Zij-zit

Een zij-zit biedt een aantal voordelen. Het geeft u een extra zitplaats. De grote zij-zitten kunnen soms voorzien worden van een extra gordel. Ook een kleinere zij-zit kan prettig zijn om (vanuit de gedraaide bijrijdersstoel) uw voeten op te laten rusten na een lange dag. Ook draagt een zij-zit vaak bij aan de mogelijkheden om van de zitgroep een extra slaapplaats te maken, omdat men dan in de breedte van de camper kan gaan liggen.

Lange bank

Met een lange bank creëert u natuurlijk super veel leef- en zitruimte. Daarnaast zit de toegangsdeur dan vaak niet ‘in’ de woonruimte, wat door sommige camperkopers ook als prettig word ervaren. Bij een semi-integraal mét hefbed zorgt een lange bank er vaak voor dat de toegangsdeur vrij blijft bij gebruik van het hefbed. Uiteraard kan er vaak van de zitgroep ook een groot bed gemaakt worden als u kiest voor een lange bank. Uiteraard zorgt deze indeling voor een langere en zwaardere camper.

Meer weten over verschillende soorten campers?

Download Brochures

Download nu direct de laatste Bochures & Prijslijsten van Knaus & Carthago. Hoe ziet uw ideale camper er uit?

    Bekijk aanbod online
    Laat je inspireren!
    some