Bedvarianten

Wat voor bedsoorten in campers zijn er?

…en wat zijn de voordelen en nadelen?

Er zijn verschillende soorten bedden te verkrijgen in een camper. De meest voorkomende bedvarianten zijn een Fransbed, Dwarsbed, Enkele bedden of een Queensbed. Toch heeft de bedkeuze meer invloed dan alleen hoe u slaapt. Bedmaat, in- & uitstap, het opbergen van fietsen, de constructie van de badkamer en het ruimtelijk gevoel in een camper zijn allemaal voor een groot deel afhankelijk van de keuze voor het juist bed.

Fransbed

Een bed in de lengte richting, gepositioneerd aan één zijde met dáárnaast de badkamer gesitueerd noemt men een Frans bed. Het voordeel van een Fransbed is dat deze laag geplaatst is en daardoor een heel ruimtelijk gevoel geeft. Dit effect wordt nog eens extra bekrachtigd door dat de badkamer helemaal achter in de hoek geplaatst kan worden en dus minder nadrukkelijk aanwezig is in de ruimte. Daarnaast neemt een Frans bed weinig ruimte in beslag, waardoor u profiteert van een compacte camper óf een camper met extra veel leefruimte. Nog een voordeel van het laaggeplaatste bed is dat de toegankelijk erg goed is, u kunt vanaf het gangpad zo op bed gaan zitten. Nadelen van een Frans bed zijn het ontbreken van de garage (fietsen kunnen niet onder het bed geplaatst worden) en de bedmaat is vaak wat korter en smaller, mede door het afgeschuinde voeteneinde (om de toegankelijkheid naar de badkamer te vergroten). Dit afgeschuinde voeteneinde is soms ‘s-nachts op te vullen door een zogenaamde “Fransbed-verbreding”. 

Voordelen:
– Ruimtelijk interieur
– Ruimtebesparend
– Goede toegankelijkheid via één kant

Nadelen:
– Géén garage (berging voor fietsen)
– Smalle(re) bedmaat
– Korte(re) bedmaat
– Afgeschuind voeteneinde
– Beperktere toegankelijkheid via ander kant

Dwarsbed

Een bed dat ‘overdwars’ op de rijrichting is geplaatst noemt men een dwarsbed. Het voordeel is dat de bedmaten van een dwarsbed vaak relatief groot zijn. Indien het bed hoog is geplaatst (wat vaak het geval is) heeft u onder het bed een garage (ruimte voor fietsen en overige spullen). Ook neemt dit bed weinig ruimte in beslag, zodat u een compacte camper heeft óf meer ruimte overhoud voor andere dingen. Een nadeel van een dwarsbed is dat het in- en uitstappen soms iets lastiger is.

Voordelen:
– Grote(re) bedmaten
– Garage (mits bed hoog is uitgevoerd)
– Ruimtebesparend

Nadelen:
– Beperkte(re) toegankelijkheid

Enkele bedden

Enkele bedden zijn twee separate bedden in lengterichting. Deze opstelling is op dit moment veruit de meest verkochte bedopstelling. De toegankelijkheid is voor beide personen erg gemakkelijk. Bovendien zijn de bedmaten vrij royaal. Enkele bedden zijn over het algemeen hooggeplaatst (uitzondering daargelaten), waardoor er onder de enkele bedden een garage aanwezig is voor fietsen en overige attributen. Een nadeel van een camper met enkele bedden is dat deze bedden meer ruimte in beslag nemen dus zorgen voor een langere camper óf een camper met minder leefruimte. Veelal kan men het looppad tussen de bedden nog dicht leggen om er één groot bed van te maken. De toegankelijkheid wordt dan wel vaak verminderd. 

Voordelen:
– Soms grote(re) bedmaten
– Garage (mist hoog geplaatst)
– Goede toegankelijkheid

Nadelen:
– Veel ruimte benodigd
– U slaapt ‘apart’ van elkaar (vaak is het ’tussenstuk’ wel op te vullen met extra kussen, dat beperkt soms echter weer de toegankelijkheid)

Queensbed

Een bed wat centraal in het midden is geplaatst ín rijrichting noemt men een “Queensbed” (soms ook wel ‘eilandbed’ genaamd). Het voordeel van een Queensbed is dat men gemakkelijk in- en uit kan stappen terwijl men toch ‘gezellig’ bij elkaar ligt. Bovendien doet een Queensbed relatief ruimtelijk aan qua ruimtegevoel in de slaapkamer. Queensbedden zijn soms hoog- en soms laaggeplaatst. Indien deze hooggeplaatst zijn is er soms een garage aanwezig voor fietsen, echter zijn deze garage dan vaak alsnog iets lager dan deze bij enkele bedden of een dwarsbed. Een nadeel is dat een Queensbed relatief veel ruimte benodigd, dus zorgt voor een langere camper óf minder leefruimte (nog meer dan bij enkele bedden). Ook is de lengtemaat en breedte van het bed vaak iets beperkter (afhankelijk van model).

Voordelen:
– Goede toegankelijkheid
– Ruimtelijk gevoel slaapkamer

Nadelen:
– Neem veel ruimte in beslag
– Vaak beperkte(re) bedlengte
– Vaak beperkte(re) bedbreedte

Bijzondere bedsoorten

Uiteraard zijn er nog meer badvarianten dan bovenstaande meest-voorkomende versies.

Géén vastbed

Er zijn ook campers zónder vastbed. Dit zorgt voor een compacte camper of een camper met gigantisch veel leefruimte. Het bed moet echter ergens anders geherbergd worden. Soms moet men de zitgroep ombouwen, soms is er een hefbed of een alkoofbed aanwezig.

Voordelen:
+ Veel leefruimte
+ Compacte camper

Nadelen:
– Bed moeten creëren
– Beperkte bedmaat
– Toegankelijkheid

(Extra) Hefbed

Campers met hefbed zjin er in 3 smaken. Je hebt semi-integraal en buscampers met hefbed en er zijn integraal campers met hefbed. Soms dient het hefbed als “extra bed”, maar soms ook als “hoofdbed”. 

Bij een semi-integraal en buscamper hangt het hefbed boven het woongedeelte. Nadeel hiervan is de beperkte sta-hoogte, lichtinval, toe-gankelijkheid en doorgang vanwege het hefbed. Bij gebruik van het hefbed is de leefruimte vaak vervallen en is soms zelfs de doorgang naar buiten geblokkeerd.

Het hefbed bij een integraal bevindt zich over de cabine. Hiervan is de bedmaat vaak groter en de toegankelijkheid beter (het bed zakt namelijk verder naar beneden). Bij gebruik van het bed vervallen vaak alleen de twee voorstoelen, maar blijft de rest van de leefruimte bruikbaar. Ook slokt het hefbed boven de cabine voor het gevoel minder ruimte in en blijft er veel lichtinval aanwezig.

(Extra) Hefdak

Bij sommige buscampers kunt u (al dan niet optioneel) kiezen voor een hefdak. Hierbij duwt u het dak omhoog en ontstaat er bovenin een royaal tweepersoonsbed. Het voordeel is dat dit bed geen tot weinig beperking oplegt qua interieur. Nadeel is echter wél dat de isolatie zeer beperkt is en de toegankelijkheid niet optimaal.

Dwars-Queensbed

Een zogenaamd “Dwars-Queensbed” is een dwarsbed waarbij het voeteneinde van het bed is ingekort en er een looppad is gemaakt bij het voeteneinde. Omdat een dwarsbed soms lengte maten heeft tot wel 2,20m kan men ondanks het inkorten toch een bed-lengte behouden van soms zelfs 1,95m. Het voordeel is dat het lastige in- en uitstappen van een dwarsbed daarbij te niet wordt gedaan. Een nadeel is wel dat deze loopruimte vrij smal is en wat extra leefruimte opslokt. Ook is de garage niet over de gehele breedte even hoog, omdat het “looppad” aan het voeteneinde van de garage afvalt.

Voordelen:
+ Garage
+ Ruimtebesparend
+ Goede toegankelijkheid
+ Grote bedbreedte

Nadelen:
– Uitsnede in garage
– Smal gangpad bij voeteneinde
– Berperkte bedlengte

Frans-Queensbed

Een zogenaamd “Frans-Queensbed” lijkt heel erg op een Fransbed, maar is diagonaal in de leefruimte gepositioneerd. Hierdoor kan men aan beide zijde van het Fransbed uitstappen, waardoor men een “Queensbed”-effect creëert. Een nadeel is dat deze bedvariant best veel ruimte op slokt (hoewel minder dan een écht Queensbed) en er naast het bed vaak geen ruimte meer is voor de toiletruimte (zoals bij een Fransbed wél het geval is). Dit betekent dat deze ergens anders in de ruimte gesitueerd moet worden. Vaak is er nog nét genoeg ruimte om de doucheruimte wél naast het Frans-Queensbed te positioneren. Omdat het Frans-Queensbed meer lijkt op een Fransbed dan een Queensbed is deze laag gepositioneerd en geeft daardoor een zeer ruimtelijk gevoel, maar heeft geen mogelijkheid tot garage. Ook zijn de bedmaten vaak wat kleiner en loopt de vorm van het bed soms wat krom. 

Voordelen:
+ Ruimelijk interieur
+ Ruimte besparend t.o.v. Queensbed
+ Goede toegankelijkheid

Nadelen:
– Beperkte lengte bed
– Beperkte breedte bed
– Meer benodigde ruimte t.o.v. Fransbed

Zitgroep ombouwbaar

Een ombouwmogelijkheid is meestal een zitgroep welke omgebouwd kan worden tot slaapplaats. Dit is uiteraard uitermate ruimtebesparend, maar is wel elke avond “werk” en bovendien ligt het nooit zo comfortabel als een vastbed. Soms zijn de bedafmetingen hierdoor juist erg klein, maar in sommige gevallen zijn ze juist weer erg groot.

Alkoofbed

Een alkoofbed is het bed in alkoof van een alkoof-camper. Hoewel dit bed altijd vast aanwezig is, noemt deze dit toch geen vastbed. Het voordeel van een alkoof bed is dat deze vaak enorme afmetingen heeft. Echter is de toegankelijkheid en het ruimtegevoel in het bed zeer beperkt. Bij warm weer is het vaak wat warmer in de alkoof omdat warme lucht opstijgt. Voor kinderen is het uiteraard een gigantisch leuk ‘speelpaleis’. Naast alkoven vindt je vreemdgenoeg een alkoofbed soms ook terug in buscampers met een vaste verhoogde opbouw op het dak.

Voordelen:
+ Gigantische bedmaat
+ Ook ideaal voor kinderen

Nadelen:
+ Beperkte(re) toegankelijkheid
+ Warmer bij hoge temperaturen

Stapelbed

Hoewel een ‘stapelbed’ in principe wel een vaste bedopstelling is benoemt men deze indeling toch vaak geen “vastbed”-indeling. Dit omdat stapelbedden (soms niet geheel terecht) als kinderbedden worden gezien. Het voordeel is duidelijk: Twee slaapplaatsen boven elkaar, waardoor er ruimtewinst is. Soms is het onderste bed tevens te gebruiken als garage of opbergruimte door het onderste bed op te klappen. Een nadeel van een stapelbed is vaak de bedmaat en de toegankelijkheid van het bovenste bed. Het bovenste bed is soms te gebruiken voor extra opbergruimte. Een stapelbed zie je veelal bij alkoof campers, maar sporadisch ook in andere modellen. 

Voordelen:
+ Ideaal voor kinderen
+ Ruimte besparend

Nadelen:
– Bedmaten compact
– Toegankelijkheid bovenste bed

Meer weten over verschillende soorten campers?

Download Brochures

Download nu direct de laatste Bochures & Prijslijsten van Knaus & Carthago. Hoe ziet uw ideale camper er uit?

    Bekijk aanbod online
    Laat je inspireren!
    some