Camperbanden & Winterbanden

Een goede band is het enige contact met het wegdek, daarom is het van belang een goede keuze te maken als u nieuwe banden onder uw camper laat monteren. Kies bij voorkeur voor een CP Camperband!

Wat is een camperband?

Een camperband is speciaal ontwikkeld voor campers, omdat deze vaak andere eisen stellen dan de reguliere bedrijfswagenbranche. De criteria van een camperband zijn vastgesteld in de zogenaamde CP-eisen. Deze CP-eisen zijn o.a. verbeterde rij-eigenschappen bij een ongelijke gewichtsverdeling van het voertuig (een typische camper-eigenschap), een verstevigde wang welke zorgt voor minder vervorming door gewichtverplaatsing in bochten, een robuster loopvlak ter vermindering van ongelijke bandenslijtage en verhoogde veiligheidsaspecten.

Camperbanden bestellen?

Bent u opzoek voor nieuwe banden voor u camper? U kunt deze bestellen bij Linders Kampeerauto’s in Bakel. Wij leveren zowel zomer-, winter- als all-seasonbanden. Eventueel voorzien van 3PMSF of M+S codering. Ook leveren wij speciale camperbanden zoals de Michelin Agilis Camping banden of de Continental VancoContact Camper band. Deze banden presteren vaak beter op zachte ondergrond en voldoen aan de speciale CP-campereisen. Weten wat deze camperbanden kosten? Neem dan contact met ons op! Wij kunnen ook veel lichtmetalen velgen leveren voor uw camper.

Wist u dat een integraalcamper de beste isolatiewaarde heeft?

Wanneer kiest u zomer-, all-season of winterbanden voor uw camper?

Zomerbanden, Winterbanden & All-Seasonbanden…

Er zijn drie soorten banden: een zomerband, winterband en all-seasonbanden. Zomerbanden presteren het beste onder droge omstandigheden maar slechter bij winterse neerslag. Winterbanden presteren beter onder winterse omstandigheden, maar juist weer slechter bij droog weer en slijten dan harder. All-Season banden zijn een gulle middenweg. Het verschil tussen deze banden ontstaat uit een ander compound (samenstelling) van het rubber. De hardheid van het rubber is van grote invloed op de grip van een band. Het compound rubber wat gebruikt wordt in winterbanden presteert vanaf 7 graden Celsius en lager beter dan het compound wat we terugvinden in de zomerband. Daarnaast zit er verschil in de afvoercapaciteit van de band. Een winterbanden kan meer water afvoeren dan een zomerband, waardoor de kans op aquaplaning afneemt. Daarnaast zorgen deze grotere profielen wel voor minder contactoppervlak bij droog wegdek. Afhankelijk van de temperatuur wordt dit gecompenseerd door het gunstige temperatuurbereik door het toepassen van een ander compound. 

Waaraan herken je een zomerband? 

Een zomerband kent geen speciaal teken of symbool op de band, vaak kunt u op de website van de fabrikant terugvinden voor welk seizoen deze band in aanmerking komt. In de regel geldt: als er geen teken of symbool aanwezig is betreft het een zomerband

Waaraan herken je een winterband?

Een winterband is voorzien van een logo bestaande uit een bergop met daarin een sneeuwvlok (codering: 3PMSF). Alleen een term of modelbenaming met ‘Winter’ of dergelijke termen maakt een band nog géén erkende winterband. Toch kan het voorkomen dat je deze codering op óók een All-Season banden tegen komt. Voor de wetgever voldoet deze band dan aan de winterband-eisen en is het voor de wet een winterbanden, toch kan de fabrikant er voor kiezen om hem marketingtechnisch als een all-seasonband te adverteren, omdat de eigenschappen voldoende zijn voor de classificatie winterband, maar het ontwerp duidelijk beoogd is als all-seasonband. In de Europese wetgeving is vastgelegd dat banden met een logo van een winterband (3PMSF: Bergtop met sneeuwvlok) erkend worden als winterband. Echter word in sommige landen een M+S-band als ook voor de wet als winterband gezien (terwijl het dit technisch soms niet is). Dit terwijl de fabrikant zijn band als zomerband in de markt kan positioneren. Zo kan het zijn dan een zomerband met een M+S codering voor de wetgever toch gezien wordt als winterband (afhankelijk van land)!

Waaraan herken je een All-Seasonband?

Een All-seasonband herken je aan het All-season-symbool. Dit bestaand uit vier vakjes met daarin een sneeuwvlok, golven, een blad en een zonnestraal. 

Wat zijn banden met een M+S codering?

Geheel ten onrechte denken veel mensen dat een M+S codering gelijk staat aan een winterband. Dit is echter onjuist! Banden met een M+S codering hebben de eigenschap om modder en sneeuw beter af te voeren door het toepassen van speciale profilering en groeven. Een M+S band presteert dus beter op moeilijker begaanbaar terrein zoals zand, modder en sneeuw. Deze codering zegt echter niks over het compound (het temperatuurbereik) van de band of de waterafvoercapaciteit. Zowel zomerbanden, winterbanden als all-seasonbanden kunnen voorzien zijn van deze codering. Vanzelfsprekend zal men deze codering vrijwel altijd op een winterband tegenkomen. Maar er zijn ook zomerbanden met een M+S codering. Dit zijn banden met een compound (temperatuurbereik) en waterafvoercapaciteit van een zomerband, maar welke toch de speciale profilering hebben om goed te presteren in zachter terrein zoals zand, modder en sneeuw. Veel ‘Camperbanden’ zijn zomerbanden met een M+S codering omdat men met een camper vaak op zachtere ondergrond zal rijden/parkeren. De M+S codering kunt u dus zowel op een zomerband, winterband als all-seasonband aantreffen. 

Onze meest verkochte banden

– 225/75R16 Continental VanContact Camper (all-season 3PMSF CP-band)
– 225/75R16 Michelin Agilis Camping (zomer CP-band)
– 225/75R16 Michelin CrossClimate Camping (all-season 3PMSF CP-band)
– 225/75R16 Continental Vanco Camper (zomer CP-band)
– 225/75R16 Vredestein Comtrac 2 (all-season 3PMSF band)

Winterbanden onder de camper: Wanneer & waar verplicht?

LandVerplicht?Wanneer?Opmerking(en)
NederlandNeeSneeuwkettingen verboden
BelgiëNee
LuxemburgJaBij winterse omstandigheden
FrankrijkNeeWinterbanden en sneeuwkettingen alleen verplicht op bepaalde wegen wanneer aangegeven met een verkeersbord
Duitsland










Ja*





















In winterse omstandigheden zijn één van de drie volgende banden verplicht: Een band met M+S codering (dit mag dus in theorie een zomerband zijn)**

 Een all-seasonband**
 Een winterband

** Alleen indien de productie datum van de band vóór ’18 is (zie DOT-code). 

Sneeuwkettingen zijn verplicht indien dit met een verkeersbord wordt aangegeven
Zwitserland





Nee











Wel kan men een boete krijgen voor het veroorzaken van hinder door het voeren van onjuiste banden. Bijvoorbeeld te langzaam rijden in winterse omstandigheden omdat u zomerbanden heeft. 

Sneeuwkettingen zijn verplicht indien dit met een verkeersbord wordt aangegeven.
Italië





Nee











Slechts in bepaalde gebieden (o.a. Aostavallei) geldt dat winterbanden verplicht zijn van 1 november t/m april. Daarnaast kan op sommige wegen winteruitrusting verplicht zijn wanneer dit wordt aangegeven door een verkeersbord. 

Winterbanden met een snelheidsindicatie L, M, N of P zijn verboden tussen 16 mei en 14 oktober. 
DenemarkenNee
ZwedenJaWinterbanden zijn verplicht onder winterse omstandigheden
Noorwegen



Nee







Wel is het verplicht om in winterse omstandigheden banden met meer dan voldoende profiel te voeren. 

Sneeuwkettingen zijn onder bepaalde omstandigheden wel verplicht.
Finland

Ja

1/12 – 1/3
Winterbanden zijn verplicht van 1 december t/m 1 maart.In het poolgebied (Lapland/Rovaniemie) zijn winterbanden verplicht van 15 oktober t/m de laatste dag van april
Tsjechië

Ja

1/11 – 1/4
Winterbanden zijn verplicht van 1 november tot en met 1 maart. Daarnaast zijn winterbanden verplicht in winstere omstandigheden. 
SlowakijeJaWinterbanden verplicht onder winterse omstandigheden
SlowakijeJaWinterbanden verplicht onder winterse omstandigheden
Slovenië




Ja




15/11 – 15/4



Winterbanden verplicht van 15 november tot en met 15 maart.

Sneeuwkettingen zijn verplicht onder winterse omstandingheden indien u op dat moment geen winterbanden voert. Voor sneeuwkettingen geldt een maximum snelheid van 50km/u
Kroatië


Ja





Winterbanden verplicht onder winterse omstandigheden.

Sneeuwkettingen zijn verplicht bij ijzel of sneeuwval van meer dan 5cm
BulgarijeJa1/11 – 1/3Winterbanden verplicht van 1 november tot 1 maart
EstlandJa1/12 – 1/3Winterbanden verplicht van 1 december tot 1 maart
Finland
Ja
1/12 – 28/2Winterbanden verplicht van 1 december tot en met 18 februari
IJsland
Ja
1/11 – 15/4Winterbanden verplicht van 1 november tot en met 15 april
Letland
Ja
1/12 – 15/3Winterbanden verplicht van 1 december tot en met 15 maart
Litouwen
Ja
10/11 – 1/4Winterbanden verplicht van 1 november tot 1 maart
Macedonië
Ja
15/11 – 15/3Winterbanden verplicht van 15 november tot en met 15 maart
Montenegro
Ja
15/11 – 31/3Winterbanden verplicht van 15 november tot en met 31 maart
Roemenië
Ja
1/11 – 31/3Winterbanden verplicht van 1 november tot en met 31 maart
ServiëJa1/11 – 1/4Winterbanden verplicht van 1 november tot 1 april
informatie onder voorbehoud wijzigingen in wet- & regelgeving. Uit deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend

Download Brochures

Download nu direct de laatste Bochures & Prijslijsten van Knaus & Carthago. Hoe ziet uw ideale camper er uit?

    Bekijk aanbod online
    Laat je inspireren!
    some