Een 4X4-camper: wat zijn de voor- & nadelen
Zo’n 95% van de campers is voorzien van voorwielaandrijving en dat is niet voor niks. In het overgrote deel van de gevallen is voorwielaandrijving de beste keuze voor de ‘gemiddelde‘ camperaar. Toch zijn er campers leverbaar met vierwielaandrijving. Maar waarom zou je wél kiezen voor een camper met vierwielaandrijving?

VOORDELEN van vierwielaandrijving
Het voordeel van een camper met vierwielaandrijving mag duidelijke zijn… 4 aangedreven wielen zorgen ervoor dat de tractie efficiënter kan worden overgebracht. Hierdoor kan men de acceleratiekrachten beter op het wegdek kwijt en zal men in slechte ondergrond (zand, modder, gras) dan ook minder snel vast komen te staan. Door de optimale tractieveredeling en verbeterde wegligging profiteert u ook van extra veiligheid. Er zijn in de camperwereld twee soorten vierwielaandrijving:
Comfort & Veilgheid of Off-Road capaciteit
De vierwielaandrijvingen in de campermarkt zijn grofweg onder te verdelen in twee soorten: zei die zorgen voor extra tractie met het oog op comfort & veiligheid en zei die zorgen voor extra tractie met het oog op off-road capaciteit.
De eerste vorm vierwielaandrijving kennen we in de campermarkt veelal vanuit de Volkswagen Transport/Crafter en MAN TGE. Dit ‘4MOTION’-systeem heeft als voordeel dat het veelal geen extra rij-hoogte genereerd en daarmee de wegligging en veercomfort niet nadelig beïnvloed word. Daarnaast is dit systeem onder normale omstandigheden ‘front-wheel-biased’, hetgeen betekend dat deze grotendeels als een voorwiel-aangedreven-voertuig zal fungeren. Onder normale omstandig heden heeft dat namelijk de voorkeur met zicht op emissie, brandstofverbruik, slijtage en veiligheid. Waarnodig zal dit systeem zelf de tractie verdelen over de achterwielen indien de vele aanwezige sensoren (welke de tractie van de auto’s honderden keren per seconden monitoren) daar aanleiding voor geven. U profiteert dus van extra tractie en veiligheid, wanneer dat nodig blijkt. Dit systeem zal echter bij rijden in zeer ruig terrein als snel zijn tekortkomingen bloot leggen, omdat het niet is ontwikkeld met het oog op off-road capaciteit.
Vierwielaandrijvingsystemen ontwikkeld met het oog op off-road capaciteit kenmerken zich vaak door een flink toegenome bodemvrijheid, off-road banden en opties als sperdifferentieel. Dit zorgt dat deze systemen (zoals we die o.a. kennen van de Mercedes-Benz Sprinter) meer off-road capaciteit hebben in ruig terrein. Onze ‘normale omstandigheden’ zullen deze systemen echter wel resulteren in een mindere wegligging (door o.a. het hoger zwaartepunt) en minder rijcomfort (door eveneens het hoger zwaartepunt en de gehorigere banden). Let er camper met dit soort vierwielaandrijvingssystemen tevens op dat veel standaard-opbouwconstructies van campermerken niet bestand zijn tegen hevige tordatie (zie onder).
Universeel voor beide soorten: Ook bij het trekken van zware lasten (aanhanger met motoren/auto/boot e.d.) kan vierwielaandrijving een positieve invloed hebben op de rij-eigenschappen.
NADELEN van vierwielaandrijving
Duurder
Nadeel van camper met vierwielaandrijving is dat deze door de ingewikkelde techniek een stukje duurder is dan een camper met voorwielaandrijving of achterwielaandrijving.
Toenemende hoogte
In sommige gevallen word de camper ook een stuk hoger wanneer men deze besteld op vierwielaandrijving. Dit komt doordat de techniek onder het chassis relatief veel ruimte benodigd. (afhankelijk van ontwerp)
Zwaarder
Door de extra benodigde techniek is een camper met vierwielaandrijving ook zwaarder dan een camper zonder deze aandrijvingsvorm. Dit zorgt ervoor het de B-rijbewijs grens dan ook al snel in zicht komt en dat men eerder zal moeten opteren voor zwaardere (en duurdere) chassisvarianten en C(1)-rijbewijs.
Verminderde rij-eigenschappen
Een zwaardere en hogere camper heeft ook nadelige gevolgen voor de rij-eigenschappen op comfortvlak, al geldt eigenlijk vooral bij ‘vierwielaandrijvingsystemen welke met het oog op off-road capaciteit zijn ontworpen‘, vanwege de toegenome hoge en zwaartepunt.
Minder ruimte dubbele bodem
Door de extra techniek is er minder ruimte mogelijk om een dubbele bodem te creëren. Er zijn dus minder opbergmogelijkheden.
Nog altijd NIET geschikt voor Off-Road
Veel mensen denken met een vierwielaandrijving een camper te bezitten welke ook geschikt is voor Off-Road capaciteiten. De avontuurlijke foto’s in de brochures dragen vaak vaak bij aan dit idee. Toch is een camper met conventionele camper-opbouw (m.u.v. sommige buscampers) per definitie NIET geschikt voor het rijden in ruig terrein, ook al is deze voorzien van vierwielaandrijving. Dit komt omdat vrijwel alle camperbouwers gebruik maken van een dragende opbouw welke vaste verbindingen heeft met het chassis. Het overmatig torderen van het chassis kan ernstige schade veroorzaken aan de opbouw. Zei die een ‘echte’ Off-Road camper willen zullen zich moeten wenden tot een camper-bouwer welke speciale chassis-opbouw-combinaties maakt waarbij de combinatie zich afzonderlijk van elkaar kan laten veren en torderen. Uiteraard helpt vierwielaandrijving wel bij het verkrijgen van extra grip bij slechte weersomstandigheden en ‘gladde’ ondergrond. U komt dus minder snel vast te staan in sneeuw, grasvelden op zandpaden. Wegen met extreem slecht wegdek als grote kuilen, keuvels en stenen en rotsen dienen met een vierwielaangedreven camper met conventionele opbouw (m.u.v. sommige buscampers) ten alle tijden vermeden te worden.
Conclusie
Een camper met vieraandrijving heeft dus zeker voordelen, maar deze voordelen komen niet zonder nadelen. Ook is het ene vierwielaandrijvingsysteem het andere niet en hangt e.e.a. af van welke doel de vierwielaandrijving zal dienen (meer tractie/veiligheid/comfort of échte off-road-ability). Ook hen wie regelmatig in slechtere ondergrond rijdt (zandpaden/strand) kan baat hebben bij een camper met vierwielaandrijving, ondanks dat het nog altijd geen echte offroad-camper is. Naast voorwiel- en vierwielaandrijving kunt u wellicht ook nog opteren voor een camper met achterwielaandrijving.