Verschillende bouwtechnieken campers

Welke verschillende opbouwconstructies worden er toegepast bij campers? En wat is het verschil?

Het kwaliteitsverschil tussen diverse campermerken zit hem in meerdere aspecten: denk aan duurdere materialen, grotere standaarduitrusting, duurdere en betere voorzieningssystemen enzovoort. Een van de belangrijkste verschillen, waarbij men onderscheid maakt tussen campers uit het budget-segment en het hogere segment, is de opbouwconstructie. Daarbij hebben we het dan niet over de verschillen tussen een alkoof, semi-integraal of integraal, maar over de constructie van daken en wanden en vloeren. De belangrijkste aspecten hierin zijn de verbindingstechniek tussen zijwand en dak, het materiaalgebruik en de isolatie van de wanden, de constructie van de bodem en materiaalgebruik van deze bodem. Op onderstaande pagina leest u meer over deze verschillende bouwtechnieken en hun voor- en nadelen. 

Verbindingstechnieken

Standaard lijstverbinding 

★ ☆ ☆ ☆ ☆

De meest gebruikte en meest voordelige verbindingstechniek is deze met een standaard lijstverbinding, waarbij dakplaat en zijwand met elkaar verbonden worden. De gemakkelijke constructie maakt de bouw prijstechnisch erg voordelig. Wel is de stabiliteit van de opbouw beperkt, dit betekend dat er eerder lekkages kunnen ontstaan en ook de opbouw naar verloop van tijd meer geluid kan gaan produceren. Doordat de lijst een koudebrug is, is de isolatie ook beperkter. Niet alleen door de beperkte stabiliteit is de kans op lekkages groter, doordat de afdichtingsmarge vrij klein is en de hoger gelegen lijst op het dak zorgt voor een ‘damwerking’ is de kans op lekkages relatief het grootst. Daar staat natuurlijk wel de gunstige prijs tegenover. Deze techniek komt men dan ook veelal tegen bij budgetmerken en de instapmodellen van merken van het middensegment. 

Prijs: ★ ★ ★ ★ ★

Stabiliteit:★ ☆ ☆ ☆ ☆

Isolatie: ★ ☆ ☆ ☆ ☆

Verminderde lekkagegevoeligheid: ★ ☆ ☆ ☆ ☆

Geoptimaliseerde lijstverbinding 

★ ★ ☆ ☆ ☆

Sommige merken/modellen uit het hogere middensegment maken gebruik van een verstevigde of geoptimaliseerde lijstverbinding. Elk merk heeft hier veelal zijn eigen variatie op, zo gebruikt Knaus bijvoorbeeld het Pro.Tec-Frame principe. Dak en zijwand worden door een stevigere lijstverbinding met elkaar verbonden. Doordat deze lijst iets sterker is, neem de stabiliteit iets toe, wat de kans op lekkages iets verkleind en ook een meer solide bouw geeft met minder bijgeluid uit het interieur. Soms is zo’n geoptimaliseerde lijstverbinding koudebrug vrij (er is dus geen connectie tussen buiten- en binnen-bouw, waardoor ook de isolatie iets beter is). Door de meer stabiele opbouw en de grote afdichtingsmarges is ook de kans op lekkages iets kleiner. Prijstechnisch ligt de prijs van een dergelijke lijst verbinding iets boven die van een standaard lijstverbinding, vandaar dat veel merken pas vanuit het middensegment deze toepassen. 

Prijs: ★ ★ ★ ★ ☆ 

Stabiliteit: ★ ★ ☆ ☆ ☆

Isolatie: ★ ★ ☆ ☆ ☆

Verminderde lekkagegevoeligheid: ★ ★ ☆ ☆ ☆

Dakverbinding 

★ ★ ★ ★ ☆

Andere merken/modellen uit het hogere- en middensegment maken gebruik van een zogenaamde dakverbinding, waarbij er niet gewerkt word met verbindingslijsten, maar waarbij de dakplaat als het ware naar beneden doorgetrokken wordt. Bij de aansluiting op de zijwand wordt de verbinding afgekit en met een bies (soms voorzien van regengeleider) waterdicht gemaakt. Prijstechnisch is een dergelijke constructie duurder, omdat het qua bouw een stukje gecompliceerder is. Voordeel is wel dat er extra stabiliteit in de opbouw verkregen wordt, maar de grootste winst zit hem in de kans op lekkage, welke op deze manier een stuk beperkter is. Ook de isolatie is een stuk beter, met name op de hoeken. Vanwege de iets hogere prijsklasse vinden we deze techniek over het algemeen in het wat hogere middensegment terug. Omdat de dakplaat deels in het zicht van de zijwand zit en kleurverschil tussen een aluminium zijwand en kunstof dakplaats voorkomt moet worden, word er veelal een aluminium dakplaat gebruikt welke niet hagelbestendig is. Veelal is er optioneel een hagelwerende dakplaat te bestellen welke bovenop de reeds aanwezige aluminium dakplaat geplaatst word, hetgeen gewichttechnisch minder gunstig is.

Prijs:  ★ ★ ★ ☆ ☆

Stabiliteit:  ★ ★ ★ ☆ ☆ 

Isolatie:  ★ ★ ★ ★ ☆

Verminderde lekkagegevoeligheid:  ★ ★ ★ ☆ ☆

Wandverbinding 

★ ★ ★ ★ ★

Campers uit het top-segment maken veelal gebruik van de zogenaamde zijwandverbinding, waarbij de zijwand als het ware doorgetrokken word tot in de dakplaat. De overgang van de zijwand en dakplaat word vaak d.m.v. een lijst afgedicht die veelal dient als regengeleider en imperiaal. Diverse merken hebben hun eigen varianties op deze dakverbinding (bijvoorbeeld Carthago). Veelal loopt de zijwand nog deels onder de dakplaat door voor een maximale afdichtingsmarge. De afdichting is dan zeer groot en de constructie zeer stabiel, daarnaast ligt de afdichting onder afschot wat de kans op lekkage zéér gering maakt. Door de perfecte stabiliteit is ook interieurgeluid zeer goed onder controle te behouden. Ook qua isolatie is een wandverbinding de beste techniek, omdat de verbinding ook op de hoeken koudebrug vrij is én bovendien ook op deze plaats de maximale isolatiedikte kan worden toegepast. Bovendien heeft de ronde zijwand een exclusieve uitstraling en kunnen ook luifels zonder montage door het plaatwerk worden gemonteerd. Enige nadeel is uiteraard dat de gecompliceerde productie zich vertaald in een duurder prijskaartje. Vandaar dat deze techniek veelal bij de hogere middensegment en top-segment merken wordt toegepast. 

Prijs:  ★ ★ ☆ ☆ ☆

Stabiliteit:  ★ ★ ★ ★ ★

Isolatie:  ★ ★ ★ ★ ★

Verminderde lekkagegevoeligheid ★ ★ ★ ★ ★ 

Alternatieve verbindingtechnieken

Alternatieve verbindingstechnieken zijn er ook. Zo is er bijvoorbeeld de buscamper, welke ingebouwd is in een bestaande bestelbus. Deze heeft vanzelfsprekend een perfect stabiliteit. De isolatie is daarin tegen zeer beperkt, omdat een buscampers (ondanks alle isolerende maatregelen) vaak koudebruggen bevat. Ook zijn er zogenaamde gegoten polyester opbouwen, waarbij er een uit één deel gegoten polyester opbouw gebruikt wordt (‘monobouw‘). Sommige merken gebruikte bij lijstverbinding extra design-/beschermkappen, om de camper wat extra uitstraling te geven en de kitverbindingen extra te beschermen tegen UV-straling. 

Zijwandconstructies

Kunststof/GFK zijwanden

Sommige campermerken maken gebruik van kunststof of GFK-zijwanden.

Voordelen:

+ Betere isolatie (hoewel effect gering)

Nadelen:

– Relatief veel kans op snel verkleuren/verouderen

– Geen mooie strakke, vlakke afwerking

– Relatief zware bouwwijze

Aluminium zijwanden

De meeste camper uit het middensegment zijn voorzien van aluminium zijwanden

Voordelen:

+ Mooie strakke afwerking (afhankelijk van bouw/dikte)

+ Blijf ook op langere termijn mooi

+ Relatief lichte bouwwijze

Nadelen:

– Beperktere isolatie (hoewel effect gering)

– Niet hagelbestendig

– Kostbaar

Alu-Alu zijwanden

Campers uit het hogere segment zijn over het algemeen voorzien van dubbele aluminium zijwanden. Dit wil zeggen, zowel de buitenplaat als de binnenplaat is opgetrokken uit aluminium. 

Voordelen:

+ Mooie strakke afwerking (afhankelijk van bouw/dikte)

+ Blijf ook op langere termijn mooi

+ Relatief lichte bouwwijze

+ Betere binnenisolatie bij verwarming

+ Geleidelijkere warmtespreiding interieur

Nadelen:

– Beperktere isolatie (hoewel effect gering)

– Niet hagelbestendig

– Kostbaar

Bodemconstructie

Houten bodemplaat ★

In het verleden, maar ook heden, wordt er veelal gebruikt gemaakt van een houten bodemplaat. Een houten bodemplaat is relatief goedkoop en gemakkelijk te verwerken. Het risico van een houten bodemplaat is dat de kans op vochtintreding aanwezig is. Bovendien is een houten bodemplaat relatief zwaar. 

GFK bodemplaat ★★

De betere campers worden tegenwoordig voorzien van een kunststof of GFK bodemplaat. Deze bodemplaat is lichtgewicht en bovendien beter beschermd tegen vochtinwerking. 

Dubbele bodem ★ ★ ★

Luxere campers zijn voorzien van een dubbele bodem. Een dubbele bodem is een soort spouwmuur, maar dan in de vloer. Dit zorgt voor een betere isolatie en meer opbergruimte. Ook een betere gewichtsverdeling speelt hierin een rol. Er is wel veel verschil in typen dubbele bodems en de bouwwijze hiervan.

Hout-, Houtarme- of Houtvrije opbouw

Houtopbouw ★

Nog altijd worden veel campers gebouwd met een houtopbouw. Dit betekend dat de verstevigingen in de zijwand bestaan uit houtmateriaal. Het nadeel van een houtopbouw is dat deze ietsjes zwaarder is, maar vooral de gevolgen bij vochtschade kunnen bij een houtopbouw gigantische zijn, wanneer lekkage niet tijdig ontdekt worden. Hout gaat onder vochtige omstandig heden namelijk rotten en dat tast de stevigheid van de veelal dragende constructie van der camper aan. Waarom kiezen veel merken dan nog voor een houtopbouw? Simpelweg omdat de productie veel voordelig is dan met aluminium verstevigde zijwanden. 

Houtarme opbouw ★ ★

Een houtarme opbouw is een opbouw waarbij geen dragen delen uit hout meer zijn gebruikt, maar er nog wel hout aanwezig is in de zijwand-, bodem of dakconstructie. Deze bouwmethode zorgt ervoor dat eventuele gevolgen van vochtschade enigzins beperkt blijft. Een voorbeeld hiervan is de TVT opbouw van Knaus. 

Houtvrije opbouw ★ ★ ★

Een houtvrije opbouw is, zoals de naam al doet vermoeden, helemaal vrij van houtdelen in zijwand-, dak- en (onderste-) bodemconstructies. Naast dat er slechts een gering risico is bij vochtschde, is de camper daarnaast ook nog iets lichter in gewicht. Van alle drie van bouwvariaties is de houtvrije opbouw daarintegen wel de duurste. 

Overige bouwkwaliteiten

Isolatiewaarden

Isolatie in de camper is afhankelijk van vele factoren. Zo speelt het soort camper een rol (een integraal is bijvoorbeeld beter geïsoleerd dan een buscamper), maar ook de materialen van de buitenplaat (kunststof of aluminium) en de constructie van de bodem (enkele bodem of dubbele bodem). Maar de grootste bepalende factor blijft het soort isolatiemateriaal in de zijwand en de dikte hiervan. De meeste midden- en hoog-segment camperbouwers maken tegenwoordige gebruik van PU-, RTM-, XPS- of iets mindere EPS-wandisolatie. De dikte variëert per merk grofweg tussen de 30 en 40mm. Een camper met 30mm EPS isolatie zal een veel mindere isolatie hebben dan een camper met 40mm XPS-isolatie. 

Bepalende voor de isolatiewaarde van de camper is:

+ Dikte zijwand

+ Isolatiemateriaal

+ Materiaal buitenplaat zijwand

+ Materiaal binnenplaat zijwand

+ Verbindingstechniek

+ Bodemconstructie

+ Type voertuig

+ Bouwkwaliteit (isolatie van luiken gelijkwaardig of niet)

Uiteraard speelt ook het soort verwarmingssysteem en de verbouwing hiervan een rol. Een vloeistofverwarming heeft bijvoorbeeld meer capaciteit dan een gasketel met ringleiding. 

Bliksemveiligheid

Camper uit het hogere segment zijn vaak voorzien van een Faraday-opbouw. Deze opbouwtechniek (veelal uit aluminium) zorgt ervoor dat de camper en zijn inzittende beschermd zijn tegen blikseminslag. Door het kooi van Faraday-effect trotseert u met een camper van Faraday ook te zomerse stormen op uw vakantieadres

Bouwmethodiek (Out-In vs. In-Out)

Vrijwel alle camperbouwers bouwen via de In-Out methode (men bouw eerst het interieur en daarna plaatst men de ombouw eromheen). Voordeel hiervan is dat montage van het interieur gemakkelijk gaat, de totale productie sneller is afgerond en veel interieurdelen al fabrieksmatig voorgemonteerd kunnen worden. Per saldo kan er zo voordeliger en sneller worden gebouwd. De Out-In methode betekend dat men eerste de buitenconstructie vervaardigd en daarna pas het interieur plaatst. Dit gebeurd bijvoorbeeld bij een buscamper, waar het interieur in de bestelbus word geplaatst. Nadeel hiervan is dat dit erg arbeidsintensief is (vandaar ook dat een buscamper ‘relatief’ duur is in vergelijking tot een gelijkwaardige opbouwcamper). Er zijn maar weinig opbouwcampers (niet-buscampers) welke via de Out-In methode gebouwd worden, een heel enkele merk uit het Liner-segment houdt nog vast aan deze techniek (bijvoorbeeld Phoenix). De bouwwijze is erg arbeidsintensief, maar omdat het interieur niet meedraagt in de opbouwconstructie kan deze vrijer worden ingedeeld en is er nog minder kans op bijgeluid uit het interieur tijdens het rijden. 

Download Brochures

Download nu direct de laatste Bochures & Prijslijsten van Knaus & Carthago. Hoe ziet uw ideale camper er uit?

    Bekijk aanbod online
    Laat je inspireren!
    some