Autarkniveau van een camper

Wie veel vrij wil kamperen moet een hoge mate van zelfstandigheid hebben qua voorzieningen, oftewel een hoog ‘Autarkniveau‘. Er zijn verschillende manieren om je camper zo autark mogelijk te maken. Hieronder nemen we er een aantal met u door.

Watervoorziening

Wie veel vrij kampeert zal mee aangewezen zijn op zijn eigen watervoorraad. Reguliere campers hebben zo’n 100/100l schoon- & vuilwatertank. Campers met een hoger autarkniveau hebben soms het 2 of 3-voudige. Bij een camper met dubbele bodem liggen deze watertank vaak wintervast in de vloer. Bij een camper zonder dubbele bodem moet voor de wintervaste watertank vaak een isolatiebak en verwarmingsfunctie bijbesteld worden. Wie dan ook vaak de douche gebruikt zal niet alleen opteren voor een separate douche, maar ook voor een betere douchekop (bijv. regendouche) en/of een drukwaterpomp welke niet alleen een veel langere levensduur heeft dan een reguliere dompelpomp, maar ook een veel krachtige straal geeft.

Isolatie & verwarming

Wie kampeert in de koudere seizoenen zijn veelal ook een hoger autarkniveau wensen. Uiteraard heeft u de keuze uit verschillende isolatiewaarden als u een camper koopt. De ene camper is beter geïsoleerd dan de ander door bijvoorbeeld een andere bouwtechniek, andere isolatiematerialen of het wel/niet aanwezig zijn van een dubbele bodem. Vaak heeft u ook verschillende keuzes qua kachels. De meeste campers hebben standaard vaak een Truma Combi C boiler/kachel op gas. Deze is verkrijgbaar in verschillende capaciteiten (een Combi 6 heeft meet capaciteit dan een Combi 4). Goedkopere merken hanteren vaak dieselkachel, omdat deze voordelig is en minder plek in neemt. Vanwege die laatste reden zie je de dieselkachel steeds vaker in compactere modellen. De Truma Combi boiler/kachels kunnen vaak optioneel extra uitgerust worden met de functie om deze te gebruiken op elektra (walstroom) of diesel (naast gas). Deze Truma systemen verwarmen door het rondblazen van (verwarmde lucht). U kunt ook opteren voor het betere ALDE systeem dat werkt d.m.v. vloeistofverwarming. Hierdoor heeft u meer capaciteit, betere warmtespreiding, mogelijkheid tot motorwarmtewisselaar, veelal standaard gas én elektra als energiebron en geeft dit systeem een prettigere warmte/luchtkwaliteit.

Stroomvoorziening

Wie veel vrij kampeert moet ook profiteren van alle beschikbare stroomcapaciteit. Dit kan men doen door meer of betere boordaccu’s te plaatsen (bijvoorbeel Lithium). Daarnaast kan men kiezen voor extra generatievermorgen door het toepassen van zonnepanelen of brandstofcellen. Dankzij een omvormer heeft u toch 230V aan boord beschikbaar terwijl u vrij-kampeert.

Toiletvoorziening

Wie vrij kampeert is grotendeels ook aangewezen op zijn eigen toiletvoorziening. Sommige merken bieden optioneel een tweede cassettetoilet (soms met houder onder de camper of in de garage) aan, wanneer 1 cassette niet toereikend is. Campers met een hoger autarkniveau bieden soms de mogelijkheid om de kiezen voor een grote fecaliëntank. Dat kan ter vervanging van de cassette zijn, of met behoud van de cassette en een overpomp-/vermaler systeem. Ook zijn er verbrandingstoiletten, welke de fecaliën d.m.v. een gasverbranding verbranden.

Download Brochures

Download nu direct de laatste Bochures & Prijslijsten van Knaus & Carthago. Hoe ziet uw ideale camper er uit?

    Bekijk aanbod online
    Laat je inspireren!
    some